Programın Amacı:
Yazarlık atölyesi deneyimin aktarıldığı yerdir. Yazar, editör, yazar koçu kendi deneyimlerinden yola çıkarak bunu en yalın haliyle katılımcıya aktarır çünkü hayallerin cümlelerle buluşabildiği ölçüde insanlara ulaşabildiğini bilir.
Anlatmak istediğiniz bir hikâyeniz var ama nereden başlayacağınızı, nasıl adım atacağınızı bilmiyorsunuz. Kurmaca karakteriniz, kurguladığınız dünyada var olsun, okuyucu hikâyenizi okurken sizinle aynı duyguları hissetsin istiyorsunuz. İşte bunu nasıl yapacağınızı öğrenmenin yolu yazarlık atölyesinden geçiyor.
Hikâyeden kitaba giden yolu atölye mantığıyla yani deneyimin aktarılmasıyla öğrenmek, yazma yolculuğuna çıkmak isteyenler için önemli bir adımdır.
Karakter yaratmak, bunu olay örgüsüyle birleştirmek ve iyi bir okur olmak yazmanın olmazsa olmazlarıdır ancak bunlar yeterli değildir. Düşünceyi, hayalleri cümlelere doğru aktarabilmek ve gerçek hayatla hayalleri birleştirebilmek gerekir.
Eğitim Saati: 16 Saat
Atölyeye en az 5, en çok 15 kişi katılabilir.
Atölye ücreti: 2.250TL
Eğitim Yöntemi: Uzaktan Canlı-Senkron-Online
Eğitim Saatleri: 21.00-23.00
- Kurumsal Başvurular için; kurumsal teklif ve karşılıklı görüşme için usem@uludag.edu.tr adresine bilgi verebilirler.
- Kurumsal fatura ödemelerinde 0850 840 8543 çözüm merkezimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
Programın Kazanımları:
- Nasıl yazılır ya da neden yazmak istiyorum sorularına cevap bulabilmek
- Hikâye yazmak
- Karakter oluşturabilmek
- Gözlem ve yaşanmışlıkların hikâyedeki yeri
- Hayatın ve öykülemenin olmazsa olmazı empatinin yazmaya etkisi
- Betimlemelerle olay örgüsünü oluşturabilmek
- Karakter ve olay örgüsünün uyumunu sağlamak
- Yazma isteği olanları cesaretlendirmek
- Yazma tıkanıklığını aşmak
- Kendi kendine editörlüğü öğrenmek
- Kendi atölyenizi açabilmek
Program Detayları:
4 haftalık temel yazarlık programı. Haftada iki gün yapılacak atölye çalışmalarıyla yazma becerimizi geliştiriyoruz. Hep yazmak istediğimiz o hikâyeyi yazarken bir taraftan da kişisel gelişimimize katkı sağlayacak paylaşımlarla kendimize yeni ufuklar açacağız.
Atölyeyi yazar, yazar koçu, editör ve yazarlık atölyeleri eğitmeni Yasemin Erbek düzenlemektedir. Yasemin Erbek’in; “Yazar Ajandası-Yaratıcı Yazarlık Defteri” adlı kişisel gelişim yolculuğu çalışması, “Dünden Kalanlar” ve “Yemekte Boşanma Var” adlı kişisel gelişim öykü kitapları, “Bulut Yükü” adında çocuk kitabı, “Atatürk’le 365 Gün” adlı derleme kitabı ve “Kuklacı-Yarına Yürümek” adında polisiye kitabı vardır. Ayrıca yüzün üzerinde kitabın editörlüğünü, yazar koçluğunu ve redaktörlüğünü yapmıştır. Toplam eğitim süresinin %80 ve üzeri katılımlara sertifika düzenlenir. %79 ve altı katılımlara ise herhangi bir belge düzenlenmeyecektir.
Kimler katılmalı:
- Yazmayı sevenler
- Kurmacayla tanışmak isteyenler
- Öykünün yolculuğunu merak edenler
- Okumaktan keyif alanlar
- Kendi öykülerine yol çizmek isteyenler
- Kendi atölyesini açmak isteyen öğretmenler
Eğitim İçeriği:
- Hafta:
- Yazmak nedir, sadece bir yetenek midir?
- Kim için, ne için yazmak istediğimiz önemli bir konudur, kendimizi tanıyalım ve sırlarımızı paylaşmaktan çekinmeyelim.
- Gözlem ve empati yapmak neden önemlidir? Hayatımızdaki yeri nedir ve bunu hikâyelerimizde nasıl kullanabiliriz?
- Nasıl karakter oluştururuz, ilgi çeken unutulmaz bir karakter yaratmak için nelerden faydalanırız?
- Karakter analizi ne işe yarar? Kurmaca karakteri tanımak için neler yapmak gerekir?
- Hafta:
- Anlatıcı dili ve öyküye etkisi
- Diyalog- monolog nedir? Günlük hayattaki konuşmaları hikâyelerimizde nasıl kullanabiliriz?
- Çatışma nedir?
- Öykü yazarken nelerden beslenebiliriz?
- Hafta:
- Olay örgüsünde sebep sonuç ilişkisini kurmak ( Zaman, mekân, karakter uyumunu sağlamak)
- Yazıda bütüne ulaşmaktan ne anlıyoruz?
- Taslak hazırlamanın önemi
- Yazarken tıkanma yaşarsak nasıl aşabiliriz?
- Yazma alıştırmaları (Verilen bir cümle ya da paragrafı tamamlayarak hikâye yazıyoruz.)
- Hafta:
- Editör bakış açısı nedir?
- Kendine editörlük nasıl yapılır?
- Hikâyeden kitaba giden yol.
- İyi bir okuyucu olmanın yazmaya katkısı var mıdır?
- Atölye çalışmaları ışığında değişkenlerle hikâye yazma
- Kendi hikâyenin editörlüğünü yapma
Eğitim Sorumlusu: Uzman Yasemin Erbek
Eğitim Süreci:
- Eğitim internet üzerinden eşzamanlı olarak canlı yayınlanacaktır.
- Eğitime katılabilmeniz için bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve uygun internet paketinizin olması gerekmektedir.
- Eğitim sisteminin kullanılabilmesi için,kamera ve mikrofon donanımları tanıtılmış, internete bağlanabilen bir cihaza(akıllı telefon, tablet ve tercihen bilgisayar)ihtiyaç duyulmaktadır.
- Katılımcılar belirtilecek ders saatlerinde eğitimi veren öğretim elemanımız ile birlikte sisteme kamera ve mikrofonları açık olacak şekilde giriş yapacaklardır.
- Eğitim başlamadan önce katılımcıların maillerine kullanıcı adı ve şifreleri gönderilecektir.
- Eğitimler tamamlandıktan sonra katılımcılara sistem 7 gün daha açık tutulacaktır. Yedinci günün sonu saat 23:00 itibariyle sistem tamamen kapatılacaktır.
- Eğitim süresi boyunca yardımcı olabilmemiz için sadece yönetici mesaj gönderir şeklinde whatsapp grubu oluşturulacak ve ders süresi boyunca her türlü destek bilgileri yönetici tarafından paylaşılacaktır. Katılımcılar her türlü soru ve sorunlarını usem@uludag.edu.tr adresimize yazabilirler. Mail eğitim süresince anlık takip edilecektir.
Önemli Bilgilendirme:
- Toplam eğitim süresinin %80 ve üzeri katılımlara sertifika düzenlenir. %79 ve altı katılımlara ise herhangi bir belge düzenlenmeyecektir.
- Eğitim süresi tamamlandıktan sonra kurumumuza ait kontroller sonrası sertifikalar düzenlenecek ve PTT Kargo ile kayıt anında girdiğiniz adreslerinize gönderilecektir. Adres ve iletişim bilgileriniz güncel olmalıdır.
- Katılımcılar her türlü soru ve sorunlarını usem@uludag.edu.tr adresimize yazabilirler. Mail eğitim süresince anlık takip edilecektir.
- Eğitime başvuru ve eğitim ücreti ödemesi internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Katılımcıların banka kredi kartı ödemelerinde taksitlendirme yapılamamaktadır.
- Kurumsal fatura ödemelerinde 0850 840 8543 çözüm merkezimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
- Önemli: Eğitimlerimize kesin kayıt yaptıranların geçerli nedenle eğitime katılamama ve kaydın iptali durumunda, döner sermaye işletme yönetmeliği süreçlerinden kaynaklanan iç yazışmalar nedeniyle ücret iadesi ortalama 1 aylık bir zaman almaktadır. Kesin kayıt yapmadan önce lütfen dikkate alınız.