Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ a Uyum Sürecinde Tarım ve Gıda Sektöründe Sürdürülebilirlik Eğitimi

4,2 (32 oylama)
 Son Güncelleme Tarihi: 11/2025
 Türkçe

Süt İşletmelerinde Temel İşlemler Eğitimi eğitimimize göz atabilirsiniz.

Bu eğitim mesleki gelişim amaçlı olup, alınan belge MYK yetki belgesi zorunlu olan eğitimlerde MYK yetki belgesi yerine geçmez.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’a Uyum Sürecinde Tarım ve Gıda Sektöründe Sürdürülebilirlik
(17 Gün / 44 Saat)

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Modüler Eğitim Programları

Gün 1: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Paris İklim Anlaşması, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Sektörel Etkiler (2 saat/20:00-22:00)

İçerik:
-Sürdürülebilirliğin dünya gündemine taşınma süreci
-Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının ve göstergelerinin içeriği
-İklim krizi ve iklim uyum süreciyle ilgili dünyadaki gelişmeler, yapılan anlaşmalar, anlaşma hükümleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve bileşenleri, sınırda karbon düzenleme mekanizması ve sektörel etkileri

Gün 2: Dünyada ve Türkiye’de Sürdürülebilirlik Kapsamında Tarım ve Gıda Sektörü (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Sürdürülebilir tarım anlayışı, tanım, ilke ve amaçları
-Sürdürülebilir tarım ile ilgili uygulama örnekleri

Gün 3: Dünyada ve Türkiye’de Sürdürülebilirlik Kapsamında Tarım ve Gıda
İçerik:
-Sürdürülebilir tarımın dünyadaki gelişimi ve örnekleri
-Sürdürülebilir tarımın Türkiye’deki gelişimi ve örnekleri

Gün 4: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Bu modül Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri ana başlıkları altında değerlendirilecektir.

Bahçe Bitkileri
-Bahçe Bitkilerinin (Sebze ve Meyve) insan beslenmesindeki yeri ve önemi
-İklim değişikliğinin bahçe bitkileri üretimi üzerine olası etkileri
-Bahçe bitkileri üretiminde doğru ve etkin tarımsal girdi kullanımı
-Bahçe bitkilerinde genetik kaynakların korunması

Gün 5: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Bahçe Bitkileri
-Bahçe bitkilerinde sürdürülebilir üretimde kültürel uygulamalar
-Meyve ve sebzelerde kalite, verimliliğin artırılması ve sürdürebilirlik
-Sürdürülebilir bahçe bitkileri üretiminde değer zinciri (hasat öncesi, hasat ve hasat sonrası uygulamalar)

Gün 6: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Tarla Bitkileri
-Tarla bitkilerinin insan ve hayvan beslenmesindeki yeri ve önemi
-İklim değişikliğinin tarla bitkileri üretimi üzerine olan olası etkileri
-Tarla bitkileri üretiminde doğru ve etkin tarımsal girdi kullanımı ve doğal kaynakların korunması
-Tarla bitkilerinde ürün kalitesini ve verimliliğini arttırma yolları ve sürdürülebilirlik
-Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanım alanları
-İklim değişikliğinin tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve kalitesi üzerine etkileri
-Tıbbi ve aromatik bitkilerde doğadan toplama ve sürdürülebilirlik
-Tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliğinde sürdürülebilirlik ilkeleri

Gün 7: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Tarla Bitkileri
-Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanım alanları
-İklim değişikliğinin tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve kalitesi üzerine etkileri
-Tıbbi ve aromatik bitkilerde doğadan toplama ve sürdürülebilirlik
-Tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliğinde sürdürülebilirlik ilkeleri

Gün 8: Hayvansal üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Çiftlik hayvanlarının beslenmedeki önemi
-Yetiştirme sistemlerinin (entansif ve ekstansif) hayvansal üretimin geleceğindeki yeri
-İklim değişikliğinin hayvansal üretime etkileri ve uyum stratejileri
-Hayvansal üretim ve karbon ayak izi

Gün 9: Hayvansal üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Hayvancılık faaliyetlerinin çevreye ve topluma entegrasyonu (Biyoçeşitlilik ve ekosistemin korunması)
-Hayvan refahı ve biyogüvenlik
-Sosyo - ekonomik ilişki (İş fırsatları, geleneksel ürünler ve uygulanabilir bir pazar)
-Hayvansal gıdalar, sürdürebilirlik ve sorumlu tüketim
-Hayvancılığın geleceğini şekillendirmek

Gün 10: Sürdürülebilir gıda üretim sistemleri (3 saat/19:30-22.30)
İçerik:
-Sürdürülebilir gıda üretimi kavramı
-Gıda güvenliği, gıda güvencesi ve kalitesi
-Gıda tedarik zincirinde sürdürülebilirlik
-İklim değişikliği ile mücadelede küresel ve uygulanabilir yaklaşımların geliştirilmesi
-Gıda atıkları yönetim süreci

Gün 11: Sürdürülebilir toprak yönetimi (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Sürdürülebilir toprak yönetimi ile ilgili tanım ve kavramlar, toprak sağlığı ve önemi
-Birleşmiş milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve toprak
-Sürdürülebilir toprak yönetimi ilkeleri
-Sürdürülebilir toprak yönetimini sağlamanın önündeki zorluklar

Gün 12: Sürdürülebilir toprak yönetimi (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Toprak bilgi sisteminin kurulması ve önemi
-Bütüncül toprak yönetimi için toprak eğitimi
-Sürdürülebilir toprak yönetimine yatırım ve kapsayıcı politik yönetişim
-Sürdürülebilir toprak yönetimini teşvik eden bazı tarımsal yaklaşımlar
-Sürdürülebilir tarımda etkin gübre kullanımı

Gün 13: Sulama zamanının planlanması ve su kaynaklarının korunmasına bağlı sulama yöntemleri (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Sürdürülebilir Tarımda Sulama Zamanının Planlanması
-Sürdürülebilir Tarımda Kısıntılı Sulama
-Etkin Sulama Yöntemleri

Gün 14: Tarımsal üretimde sürdürülebilir mücadele yöntemleri (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Sürdürülebilir Zararlı Yönetimi

Gün 15: Tarımsal üretimde sürdürülebilir mücadele yöntemleri (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Sürdürülebilir Hastalık Yönetimi
-Sürdürülebilir Yabancı Ot Yönetimi

Gün 16: Sürdürülebilir tarım sistemlerinde planlama ve işletmeleri bekleyen finansman sorunları (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Ulusal düzeyde tarımda planlamanın önemi
-İşletme düzeyinde planlama gereksinimi
-Sürdürülebilir tarım sistemleri ile planlama arasındaki ilişki
-Sürdürülebilir tarım sistemlerinin finansman ihtiyacı
-Finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak araçlar

Gün 17: Sürdürülebilir Peyzaj Alanları İçin Ekolojik Temelli Planlama (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Peyzaj, kent ve kırsal peyzaj alanları, ekoloji, peyzaj ekolojisi, ekosistem, vb. kavramların sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte ilişkisinin açıklanması
-Planlama hiyerarşisi, peyzaj planlama, ekolojik planlama, peyzaj alanlarında ekolojik temelli planlama, peyzaj envanteri, peyzaj ögeleri gibi kavramlarının tanımlanması
-İklim değişikliği, peyzaj alanlarındaki yoğun kullanımlardan kaynaklı baskılar vb. ortaya çıkan sorunların ortaya konulması
-Peyzaj alanlarında ekolojik temelli planlama yaklaşımları ile kentsel ve kırsal peyzaj alanlarının sürdürülebilir olması yönünde geliştirilen çözümlerin tartışılması

Eğitim kurumsal işbirliğine (kurum/şirket tüzel kişiliğine paket) açık olup, bireysel başvurular kabul edilmemektedir. Kurumsal katılımcı profili ve ihtiyaçlarınıza göre eğitim içeriği yeniden planlanabilmektedir. Karşılıklı görüşmeler neticesinde eğitimin kapsamı ve yöntemi (Yüz-Yüze, Çevrimiçi) belirlenip ilgili süreçler tamamlanmaktadır. Mutabakat sağlanması durumunda kurumunuzun katılımcıları ile öğretim elemanlarımızın uygun gün ve saatleri, eğitimin yapılacağı yer belirlenmektedir.

Yorumlar

Sitemizi kullanarak çerezlere (cookie) izin vermektesiniz. Detaylı bilgi için Çerez Politikamız'ı inceleyebilirsiniz. TAMAM