Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’a Uyum Sürecinde Tarım ve Gıda Sektöründe Sürdürülebilirlik
(17 Gün / 44 Saat)
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Modüler Eğitim Programları
Gün 1: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Paris İklim Anlaşması, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Sektörel Etkiler (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Sürdürülebilirliğin dünya gündemine taşınma süreci
-Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının ve göstergelerinin içeriği
-İklim krizi ve iklim uyum süreciyle ilgili dünyadaki gelişmeler, yapılan anlaşmalar, anlaşma hükümleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve bileşenleri, sınırda karbon düzenleme mekanizması ve sektörel etkileri
Gün 2: Dünyada ve Türkiye’de Sürdürülebilirlik Kapsamında Tarım ve Gıda Sektörü (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Sürdürülebilir tarım anlayışı, tanım, ilke ve amaçları
-Sürdürülebilir tarım ile ilgili uygulama örnekleri
Gün 3: Dünyada ve Türkiye’de Sürdürülebilirlik Kapsamında Tarım ve Gıda
İçerik:
-Sürdürülebilir tarımın dünyadaki gelişimi ve örnekleri
-Sürdürülebilir tarımın Türkiye’deki gelişimi ve örnekleri
Gün 4: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Bu modül Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri ana başlıkları altında değerlendirilecektir.
Bahçe Bitkileri
-Bahçe Bitkilerinin (Sebze ve Meyve) insan beslenmesindeki yeri ve önemi
-İklim değişikliğinin bahçe bitkileri üretimi üzerine olası etkileri
-Bahçe bitkileri üretiminde doğru ve etkin tarımsal girdi kullanımı
-Bahçe bitkilerinde genetik kaynakların korunması
Gün 5: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Bahçe Bitkileri
-Bahçe bitkilerinde sürdürülebilir üretimde kültürel uygulamalar
-Meyve ve sebzelerde kalite, verimliliğin artırılması ve sürdürebilirlik
-Sürdürülebilir bahçe bitkileri üretiminde değer zinciri (hasat öncesi, hasat ve hasat sonrası uygulamalar)
Gün 6: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Tarla Bitkileri
-Tarla bitkilerinin insan ve hayvan beslenmesindeki yeri ve önemi
-İklim değişikliğinin tarla bitkileri üretimi üzerine olan olası etkileri
-Tarla bitkileri üretiminde doğru ve etkin tarımsal girdi kullanımı ve doğal kaynakların korunması
-Tarla bitkilerinde ürün kalitesini ve verimliliğini arttırma yolları ve sürdürülebilirlik
-Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanım alanları
-İklim değişikliğinin tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve kalitesi üzerine etkileri
-Tıbbi ve aromatik bitkilerde doğadan toplama ve sürdürülebilirlik
-Tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliğinde sürdürülebilirlik ilkeleri
Gün 7: Bitkisel üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
Tarla Bitkileri
-Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve kullanım alanları
-İklim değişikliğinin tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi ve kalitesi üzerine etkileri
-Tıbbi ve aromatik bitkilerde doğadan toplama ve sürdürülebilirlik
-Tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliğinde sürdürülebilirlik ilkeleri
Gün 8: Hayvansal üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Çiftlik hayvanlarının beslenmedeki önemi
-Yetiştirme sistemlerinin (entansif ve ekstansif) hayvansal üretimin geleceğindeki yeri
-İklim değişikliğinin hayvansal üretime etkileri ve uyum stratejileri
-Hayvansal üretim ve karbon ayak izi
Gün 9: Hayvansal üretimde sürdürülebilirlik (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Hayvancılık faaliyetlerinin çevreye ve topluma entegrasyonu (Biyoçeşitlilik ve ekosistemin korunması)
-Hayvan refahı ve biyogüvenlik
-Sosyo - ekonomik ilişki (İş fırsatları, geleneksel ürünler ve uygulanabilir bir pazar)
-Hayvansal gıdalar, sürdürebilirlik ve sorumlu tüketim
-Hayvancılığın geleceğini şekillendirmek
Gün 10: Sürdürülebilir gıda üretim sistemleri (3 saat/19:30-22.30)
İçerik:
-Sürdürülebilir gıda üretimi kavramı
-Gıda güvenliği, gıda güvencesi ve kalitesi
-Gıda tedarik zincirinde sürdürülebilirlik
-İklim değişikliği ile mücadelede küresel ve uygulanabilir yaklaşımların geliştirilmesi
-Gıda atıkları yönetim süreci
Gün 11: Sürdürülebilir toprak yönetimi (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Sürdürülebilir toprak yönetimi ile ilgili tanım ve kavramlar, toprak sağlığı ve önemi
-Birleşmiş milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve toprak
-Sürdürülebilir toprak yönetimi ilkeleri
-Sürdürülebilir toprak yönetimini sağlamanın önündeki zorluklar
Gün 12: Sürdürülebilir toprak yönetimi (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Toprak bilgi sisteminin kurulması ve önemi
-Bütüncül toprak yönetimi için toprak eğitimi
-Sürdürülebilir toprak yönetimine yatırım ve kapsayıcı politik yönetişim
-Sürdürülebilir toprak yönetimini teşvik eden bazı tarımsal yaklaşımlar
-Sürdürülebilir tarımda etkin gübre kullanımı
Gün 13: Sulama zamanının planlanması ve su kaynaklarının korunmasına bağlı sulama yöntemleri (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Sürdürülebilir Tarımda Sulama Zamanının Planlanması
-Sürdürülebilir Tarımda Kısıntılı Sulama
-Etkin Sulama Yöntemleri
Gün 14: Tarımsal üretimde sürdürülebilir mücadele yöntemleri (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Sürdürülebilir Zararlı Yönetimi
Gün 15: Tarımsal üretimde sürdürülebilir mücadele yöntemleri (3 saat/19:30-22:30)
İçerik:
-Sürdürülebilir Hastalık Yönetimi
-Sürdürülebilir Yabancı Ot Yönetimi
Gün 16: Sürdürülebilir tarım sistemlerinde planlama ve işletmeleri bekleyen finansman sorunları (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Ulusal düzeyde tarımda planlamanın önemi
-İşletme düzeyinde planlama gereksinimi
-Sürdürülebilir tarım sistemleri ile planlama arasındaki ilişki
-Sürdürülebilir tarım sistemlerinin finansman ihtiyacı
-Finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak araçlar
Gün 17: Sürdürülebilir Peyzaj Alanları İçin Ekolojik Temelli Planlama (2 saat/20:00-22:00)
İçerik:
-Peyzaj, kent ve kırsal peyzaj alanları, ekoloji, peyzaj ekolojisi, ekosistem, vb. kavramların sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte ilişkisinin açıklanması
-Planlama hiyerarşisi, peyzaj planlama, ekolojik planlama, peyzaj alanlarında ekolojik temelli planlama, peyzaj envanteri, peyzaj ögeleri gibi kavramlarının tanımlanması
-İklim değişikliği, peyzaj alanlarındaki yoğun kullanımlardan kaynaklı baskılar vb. ortaya çıkan sorunların ortaya konulması
-Peyzaj alanlarında ekolojik temelli planlama yaklaşımları ile kentsel ve kırsal peyzaj alanlarının sürdürülebilir olması yönünde geliştirilen çözümlerin tartışılması