Gıda sistemleri; gıdanın üretimi, işlenmesi, dağıtımı, hazırlanması ile ilgili bütün unsurları içeren faaliyetler ve bu faaliyetler ile karşılıklı etkileşim halinde olan çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri kapsayan bir oluşumdur. Sürdürülebilir gıda sistemi sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde gıda güvenliğinin, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağlayacak uzun vadeli bir yapıyı ifade etmektedir.
Söz konusu sistemin farklı alanlar ile ilişkisi nedeniyle çeşitli açılardan ele alınması gereklidir. Sürdürülebilir gıda kavramı sağlığımız için önemli olan gıdanın üretiminin ve tüketiminin aynı zamanda dünyadaki kaynaklara etkisinin göz önüne alınması noktasından hareketle oluşturulmuştur. Söz konusu kavram gıdanın tüketime hazır hale getirilmesine kadar ve tüketim aşamasında sağlıklı beslenme ile çevre ve doğal kaynakların korunması hassasiyetini içermektedir. Sürdürülebilir gıda konusunda kabul edilmiş bir tanım olmamakla birlikte iyi gıda kavramı ile daha çok tüketici bitki, hayvan kaynakları ve çevre duyarlılığıyla yetiştirilmiş, işlenmiş, dağıtılmış gıda ve onun tüketimi kastedilmektedir.
Küresel gıda sistemi yerel ve ulusal gıda sistemlerinden oluşmaktadır. Yerel gıda sistemi; “çevresel, ekonomik, sosyal alan ve besin alanını etkileyen yerel gıda üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve tüketimi” olarak tanımlanmaktadır. Yerel gıda sistemleri genellikle birbirleriyle etkileşim halindedir. Ulusal gıda sistemi yerel gıda sistemini ulusal düzeyde aşan sistemi ifade etmektedir. Küresel gıda sisteminin tek bir yapı olarak görülmesi ile yerel ve ulusal gıda sistemlerinin izole olarak birbirleriyle etkileşimde olmaması önemli bir bilgi eksikliğine neden olmaktadır. Küresel düzeyde gıda sisteminin fırsatlar yaratabilmesi ancak alt sistemler arasındaki etkileşimle mümkün olabilmektedir.