İklim değişikliği, “karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik” biçiminde tanımlanmaktadır. Bu kavram özellikle 1990’lı yıllardan itibaren öne çıkan bir küresel gündem maddesi olmakla birlikte iklim değişikliğine sebep olan en önemli faktör 20. yüzyılın başlarından itibaren hızlanan sanayileşme ve artan enerji kullanımıdır.
İklim değişikliğinin, bozulmaya başlayan küresel ekolojik sistem neticesinde tüm canlıların yaşamı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu ve bu etkinin giderek kendisini daha fazla hissettirdiği ve bu kapsamda küresel sorunların başında geldiği büyük ölçüde kabul görmektedir. İklim değişikliğinin etkilediği en önemli alanlardan birisi tarımsal üretimdir. Tarımsal üretim ve tarım yapılabilen alandaki değişiklikler dünyanın sahip olduğu gıda varlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Diğer faktörlerle birlikte gıda üretimindeki değişikliklerin, gelecekte de gıda fiyatlarını etkileyeceği ve yoksul ailelerin ve toplumların yeterli ve nitelikli gıdaya ulaşma olanaklarını kısıtlayacağı beklenmektedir
Küresel ve bölgesel ölçeklerde gerçekleştirilen birçok çalışma, gelecek iklim değişikliklerinin günümüze göre tarım, su ve toprak kaynakları üzerindeki olumsuz etkisinin kuvvetleneceğini göstermektedir. Earley ise iklim değişikliğinin tüm dünyada hissedileceğini ama etkilerinin farklı şekillerde olacağını ifade etmekte, yapılan çalışmalarda düşük enlemlerdeki bölgelerin küresel ısınmadan olumsuz etkilenirken yüksek enlemlerdeki bölgelerin kısa dönemde tarımsal üretimlerinin olumlu etkilenebileceği sonuçlarına ulaşıldığını ifade etmektedir. IPCC İklim Değişikliği Raporunda (2014a) iklim değişikliğinin gıda güvenliği üzerindeki etkileri sıralanmaktadır:
- 20. yüzyılın ortalarından itibaren iklim değişikliği sebebiyle deniz canlılarının göç etmesi ve biyolojik çeşitliliğin azalması deniz ürünleri üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit edecektir.
- Tropik ve ılıman bölgelerde yaşanacak 20. yüzyılın sonlarına göre 2°C ve üzerindeki sıcaklık artışları arpa, buğday ve darı üretimini olumsuz etkileyecektir.
- Küresel ölçekte yaşanacak 20. yüzyılın sonlarına göre 4°C ve üzerindeki sıcaklık artışları, artan gıda talebiyle birlikte küresel gıda güvenliği riskini artıracaktır.
- İklim değişikliği, yarı kurak olan dönence altı (subtropical) bölgelerdeki yenilenebilir yer üstü ve yer altı su kaynaklarını azaltacak ve su kaynakları için rekabet giderek artacaktır.