Bilirkişilik Eğitimi Temel Uzmanlık Alanları Aranan Nitelikler Nelerdir?

Bilirkişilik Eğitimi Temel Uzmanlık Alanları; Muhasebe, Bankacılık ve Finans, İşletme Yönetimi ve Kurumsal Yönetim, Vergiler ve Mali Yükümlülükler, Gümrük ve Dış Ticaret

MUHASEBE

Aranan Nitelikler

1. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak.

2. Üniversitelerin alt uzmanlık alanlarına uygun lisans eğitimi veren fakültelerin iktisat, işletme, maliye, bankacılık bölümlerinden veya bankacılık ve sigortacılık yüksek okullarından mezun olmak, ya da kurum veya kuruluşların muhasebe birimlerinde yönetici olarak çalışmış olmak veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve/veya yeminli mali müşavir (YMM) ruhsatına sahip olmak ya da Sayıştay mensubu olarak çalışmış olmak.

3. “Denetim” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için bağımsız denetçi belgesi sahibi olmak.

6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Bölge kurulu karar verirken sicile kayıt bakımından öncelikle başvuranın 10 uncu maddedeki şartları taşıyıp taşımadığını değerlendirir ve şartları taşıyanlar arasından başvuranın mesleki tecrübesini, katıldığı meslek içi eğitimleri veya uzmanlığı gösteren belgeleri dikkate alarak en liyakatli olanları seçer.” hükmü uyarınca başvuranlar arasından liyakatli olanların belirlenmesinde;

• İlgili fakültelerin varsa alt uzmanlık alanı kapsamındaki uzmanlıklara uygun bölümünden mezun olanlar,

BANKACILIK VE FİNANS

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bankacılık ve sigortacılık yüksekokullarından mezun olmak veya bankalarda ya da ilgili kurum veya kuruluşlarında yönetici, uzman veya müfettiş olarak çalışıyor veya çalışmış olmak.

• VII-128.7 sayılı Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’in 5 inci maddesinde sayılan tüm lisans belgelerine (Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1,2,3 Lisansları, Türev Araçlar Lisansı, Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı, Kredi Derecelendirme Lisansı, Konut Değerleme Lisansı, Gayrimenkul Değerleme Lisansı) sahip olanlar,

• Uzmanlık alanına uygun programlarda yüksek lisans veya doktora ve üzeri akademik çalışmalar yapmış olanlar,

• KGK dan Bağımsız Denetçi belgesi almış ve/veya 3568 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş, serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve/veya yeminli mali müşavir (YMM) ruhsatına sahip olanlar, • Uzmanlık alanı kapsamındaki alt uzmanlık alanlarında mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimleri, mesleki ve akademik çalışmaları ile mesleki başarıları bulunanlar, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

İŞLETME YÖNETİMİ VE KURUMSAL YÖNETİM

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile bankacılık ve sigortacılık yüksekokullarından mezun olmak veya kurum veya kuruluşların yönetici pozisyonunda 5 yıl süre ile görev yapmış olmak.

3. “İnsan Kaynakları” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için; üniversitelerin İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun olmak veya kurum veya kuruluşların insan kaynakları birimlerinde yönetici pozisyonunda çalışıyor veya çalışmış olmak.

4. “Bina ve Tesis Yönetimi ve Uygulamaları” alt uzmanlık alanında taşınmaz (gayrimenkul) geliştirme konusunda lisans, yüksek lisans ya da doktora yapmış olanlar ile üniversitelerin lisans eğitimi veren inşaat mühendisliği veya mimarlık bölümlerinden mezun olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.

• İlgili fakültelerin veya yüksekokulların varsa alt uzmanlık alanı kapsamındaki uzmanlıklara uygun bölümünden mezun olanlar, • Başvuruda bulunduğu alt uzmanlık alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar,

• İç denetim, risk yönetimi gibi alanlar ile yönetim danışmanlığı konusunda çalışma geçmişine sahip olmak,

VERGİLER VE MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren ilgili fakültelerin iktisat, işletme, maliye, bankacılık bölümlerinden mezun olmak veya Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı teşkilatlarında uzman, müdür, müfettiş kadrolarında çalışıyor veya çalışmış olmak ya da serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve/veya yeminli mali müşavir (YMM) ruhsatına sahip olmak veya Sayıştay mensubu olarak çalışmış olmak.

GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET

Aranan Nitelikler

2. Gümrük müşaviri veya gümrük müşavir yardımcısı olmak ya da kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlarının gümrük ve dış ticaret ile ilgili birimlerinde muayene memuru, müdür, başmüdür, uzman, kontrolör, müfettiş olarak çalışıyor veya çalışmış olmak.

3. "Kaçakçılık ve Kaçak Eşya" alt uzmanlık alanında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının kaçakçılıkla ilgili birimlerinde en az 5 yıl süreyle çalışan veya çalışmış olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.

24.04.2024 14:00