ÇOK DİSİPLİNLİ SAĞLIK BİLİMLERİ
Aranan Nitelikler
1. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak.
2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren tıp ve sağlık bilimleri fakülteleri ile sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının alt uzmanlık alanına uygun bölümlerinden mezun olmak.
3. “Sağlık Yönetimi” ve “Sağlık Ekonomisi” alt uzmanlık alanlarında üniversitelerin siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, kamu yönetimi fakülte veya bölümlerinden mezun olup ilgili uzmanlık alanlarında çalışan veya çalışmış olanlarda bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
4. “Odyoloji” alt uzmanlık alanında bilirkişilik başvurusunda bulunacakların, odyoloji anabilim dalında doktora derecesine ve 5 yıl klinik tecrübesine sahip olması gerekmektedir.
6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Bölge kurulu karar verirken sicile kayıt bakımından öncelikle başvuranın 10 uncu maddedeki şartları taşıyıp taşımadığını değerlendirir ve şartları taşıyanlar arasından başvuranın mesleki tecrübesini, katıldığı meslek içi eğitimleri veya uzmanlığı gösteren belgeleri dikkate alarak en liyakatli olanları seçer.” hükmü uyarınca başvuranlar arasından liyakatli olanların belirlenmesinde;
• İlgili fakültelerin varsa alt uzmanlık alanı kapsamındaki uzmanlıklara uygun bölümünden mezun olanlar,
• Başvuruda bulunduğu alt uzmanlık alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar,
• Uzmanlık alanı kapsamındaki alt uzmanlık alanlarında mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimleri, mesleki ve akademik çalışmaları ile mesleki başarıları bulunanlar, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.
ÇOK DİSİPLİNLİ SAĞLIK BİLİMLERİ
Aranan Nitelikler
Bilirkişilik bölge kurullarının yetki çevresinde, ilgili temel ve alt uzmanlık alanlarındaki bilirkişi ihtiyacına göre, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak kaydıyla ilgili uzmanlık alanında görev yapan teknik öğretmenler, tekniker ve teknisyenler, ön lisans mezunlarının başvuruları sicil ve listeye kayıt için ayrıca değerlendirilir. Bu başvurularda, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesine” sahip olanlar öncelikli olarak değerlendirilir.
ADLİ VE KRİMİNALİSTİK İNCELEMELER
Aranan Nitelikler
1. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak.
2. İlgili uzmanlık alanında hizmet veren resmi kurumlarda en az 5 yıl süreyle çalışmış olmak ve bu süre içerisinde uzman olarak sertifikalandırılmak veya uzman olarak yetkilendirilmiş olmak veya üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerinden mezun olmak şartıyla, TS/EN ISO/IEC 17025 standardına göre uzmanlık alanında akredite olmuş laboratuvar ve uzman kadrosuna sahip kuruluş veya üniversitelerin ilgili bölümlerinde en az 5 yıl süreyle çalışmış olmak ve bu süre içerisinde açılacak eğitim programlarını tamamlayıp uzman olarak sertifikalandırılmak,
3. “Adli Trafik” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için adli trafik alanında hizmet veren resmi kurumlarda en az 5 yıl süreyle çalışmış olmak ve bu süre içerisinde sertifikalandırılmak veya uzman olarak yetkilendirilmiş ya da Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinde en az beş yıl süreyle çalışmış olmak ve alanında sertifika sahibi olmak.
4. “Adli Trafik” alt uzmanlık alanında üniversitelerin lisans eğitimi veren mühendislik fakültelerinin inşaat, ulaştırma, makine, otomotiv, mekatronik, elektrik, elektronik veya elektrik–elektronik mühendisliği bölümlerinden mezun olup adli otomotiv/adli trafik konusunda sertifikalı eğitim almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında çalışan veya çalışmış lisans mezunu trafik öğretmenleri de bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
5. “Ateşli ve Ateşsiz Silahların 6136 sayılı Kanun Kapsamında Değerlendirilmesi” alt uzmanlık alanında resmi güvenlik birimlerinde çalışan meslek mensupları veya olay yeri inceleme sertifikasına sahip olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
6. “Adli Belge İncelemeleri (El Yazısı-İmza ve Sahtecilik)” alt uzmanlık alanında adli tıp uzmanı veya üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi mezunu olup belge incelemeleri alanında en az 5 yıl süreyle çalışanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
ADLİ VE KRİMİNALİSTİK İNCELEMELER
Aranan Nitelikler
7. “Parmak İzi İncelemeleri” alt uzmanlık alanında eğitim sertifikasına sahip olmak veya uzman olarak yetkilendirilmiş olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
8. “İz İncelemeleri” alt uzmanlık alanında üniversitelerin makine mühendisliği veya otomotiv mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
9. “Adli Biyoloji ve Genetik İncelemeler” alt uzmanlık alanında üniversitelerin tıbbi biyolojik bilimler, biyoloji, moleküler biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik bölümlerinden birinden mezun olmak şartı ile bu alanda hizmet veren resmi kurumlarda çalışması bulunup uzman olarak sertifikalandırılanlar veya uzman olarak yetkilendirilmiş olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
10. “Adli Bilişim Suçları” alt uzmanlık alanında üniversitelerin bilgisayar bilimleri ve mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve enformatik mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, kontrol ve bilgisayar ve mühendisliği, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar donanımı ve teknolojisi, bilgisayar sistemleri ve ağları, elektrik mühendisliği, elektrik–elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, haberleşme mühendisliği lisans programlarından mezun olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
11. “Adli Görüntü İncelemeleri” alt uzmanlık alanında görüntü incelemesi konusunda sertifikalı eğitim almış olan bilgisayar bilimleri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve enformatik mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, kontrol ve bilgisayar ve mühendisliği, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar donanımı ve teknolojisi, bilgisayar sistemleri ve ağları, elektrik mühendisliği, elektrik–elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, haberleşme mühendisliği, antropoloji, güzel sanatlar ve görsel sanatlar lisans programlarından mezun olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
ADLİ VE KRİMİNALİSTİK İNCELEMELER
Aranan Nitelikler
12. “Adli Ses İncelemeleri” alt uzmanlık alanında ses incelemesi konusunda sertifikalı eğitim almış olan bilgisayar bilimleri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve enformatik mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, kontrol ve bilgisayar ve mühendisliği, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar donanımı ve teknolojisi, bilgisayar sistemleri ve ağları, elektrik mühendisliği, elektrik–elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, haberleşme mühendisliği, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe öğretmenliği, dil bilim lisans programlarından mezun olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
13. “Ses ve Görüntü Kayıtlarının Metin Haline Dönüştürülmesi” alt uzmanlık alanında UYAP, SEGBİS eğitimi almış olanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının ilgili birimlerinde çalışanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.
14. “Adli Toksikoloji” ve “Kan Lekesi Model Analizi” alt uzmanlık alanlarında hizmet veren resmi kurumlarda en az 5 yıl süreyle çalışmış olmak ve bu süre içerisinde uzman olarak sertifikalandırılmak veya uzman olarak yetkilendirilmiş olmak veya üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerinden mezun olmak şartı ile, TS/EN ISO/IEC 17025 standardına göre uzmanlık alanında akredite olmuş laboratuvar ve uzman kadrosuna sahip kuruluş veya üniversitelerin ilgili bölümlerinde en az 5 yıl süreyle çalışmış olmak ve bu süre içerisinde açılacak eğitim programlarını tamamlayıp uzman olarak sertifikalandırılmak.
15. “Adli Psikoloji” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için psikoloji lisans mezunu olup klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmış olmak veya adli psikiyatri klinikleri veya adli psikiyatri alanında bilirkişilik yapan kurumlarda en az beş yıl psikolog olarak çalışmış olmak.
16. “Özel Güvenlik Hizmetleri” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için İçişleri Bakanlığından özel güvenlik uzmanlığı sertifikası almış olmak ve genel kolluk birimlerinde en az 5 yıl süreyle görev yapmış olmak.
ADLİ VE KRİMİNALİSTİK İNCELEMELER
Aranan Nitelikler
17. “Suda Boğulma” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için üniversitelerin lisans eğitimi veren fakültelerinden mezun olmak, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunca düzenlenen eğitime katılarak sertifika almak ve birinci sınıf dalgıç, iki veya üç yıldız dalış eğitmeni, gümüş veya altın cankurtaran eğitmeni, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Can Kurtarma ve Dalış Merkezleri Denetleme Kurulu üyesi veya denizde ve suda arama kurtarma konularında üniversitelerde ders veren veya ders vermiş öğretim görevlisi olmak.
18. “Dalış” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için üniversitelerin lisans eğitimi veren fakültelerinden mezun olmak, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunca düzenlenen eğitime katılarak sertifika almak ve birinci sınıf dalgıç, iki veya üç yıldız dalış eğitmeni, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Can Kurtarma ve Dalış Merkezleri Denetleme Kurulu üyesi veya denizde ve suda arama kurtarma konularında üniversitelerde ders veren veya ders vermiş öğretim görevlisi olmak.
6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Bölge kurulu karar verirken sicile kayıt bakımından öncelikle başvuranın 10 uncu maddedeki şartları taşıyıp taşımadığını değerlendirir ve şartları taşıyanlar arasından başvuranın mesleki tecrübesini, katıldığı meslek içi eğitimleri veya uzmanlığı gösteren belgeleri dikkate alarak en liyakatli olanları seçer.” hükmü uyarınca başvuranlar arasından liyakatli olanların belirlenmesinde;
“Adli Kimyasal İncelemeler” uzmanlık alanı için kimya veya kimya mühendisliği bölümünden mezun olanlar,
• İlgili fakültelerin varsa alt uzmanlık alanı kapsamındaki uzmanlıklara uygun bölümünden mezun olanlar,
• Başvuruda bulunduğu alt uzmanlık alanlarında veya adli bilimler alanında yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar,
• Uzmanlık alanında hizmet veren resmi kurumlarda en az 5 yıl süreyle çalışmış veya çalışmakta olup bu süre içerisinde uzman olarak • Sertifikalandırılmış veya uzman olarak yetkilendirilmiş olanlar, • Uzmanlık alanı kapsamındaki alt uzmanlık alanlarında mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimleri, mesleki ve akademik çalışmaları ile mesleki başarıları bulunanlar, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.