Kooperatif Nedir ve Nasıl Kurulur?
Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattırlar. (Uluslararası Kooperatifler Birliği) Kooperatifler en az 7 ortak tarafından anasözleşmenin imzalanmasıyla kurulmaktadır. Bu imzaların da Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanması gerekmektedir.
Kooperatfiler herkese açık gönüllü kuruluşlardır. Üyelerince denetlenirler ve demokratiktirler, seçilmiş temsilciler üyelerin hepsine karşı sorumludurlar. Üyeler kooperstifin sermayesine adil bir şekilde dahil olurlar ve bunu demokratik olarak yönetmektedirler. Özerk ve üyelerince yönetilen kuruluşlardır. Kooperatifler, bünyesindeki herkese kooperatiflerinin gelişimine etkin bir şekilde katkıda bulunabilmeleri amacıyla eğitim ve öğretim imkanı sağlamaktadırlar. Kooperatifler, üyelerince kabul edilen politikalar çerçevesinde toplumların sürdürülebilir kalkınması için faaliyette bulunmaktadırlar.
Kooparatifler neredeyse bütün sektörlerde faaliyet göstermektedirler. Kooperatifler diğer kuruluşlardan farklı olarak kar amacı gütmez sadece ortaklarının ekonomik menfaatlerini ve ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile ortaklarının ekonomilerini iyileştirmeyi hedeflemektedirler. Kooperatiflerin esas amacı; yeterli düzeyde maddi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ile ekonomik olarak karşılamaktır. Bu anlamda kooperatifler katılımcıdırlar, yerel ekonomileri güçlendirmektedirler, insanlara sorumluluk kazandırırlar, yaşam şartlarını iyileştirirler ve sürdürülebilir bir iş modeli olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Kooperatifler sürdürülebilirliği sağlamak için kendi gelişmesini garanti edecek yeterli düzeyde geliri elde etmeli ve harcamalarını karşılamak zorundadır. Yaratılan gelir fazlası, büyümeyi ve gelişmeyi finanse etmek üzere rezervlerde güvence altına alınır daha sonra kalanı, kooperatif ile yaptıkları işlemler oranında üyelere geri verilmektedir.
Kooperatiflerin genel olarak üyelerine ve topluma sağladığı faydalar vardır. Kooperatifler üyelerinin birikimlerini verimli bir şekilde değerlendirmelerini ve üyerlinin gereksinimlerini en uygun maliyetlerde karşılayabilmerini sağlamaktadırlar. Koopetiflerde ortakla birlikte çalışmakta bu durumda iş birliğinin gelişmesine katkı yapmaktadır. Ayrıca ortaklarının gelir düzeyini arttırarak düzenli ve çağdaş bir yaşamın oluşmasına katkı sağlarlar. Böylece toplumsal denge sağlanmış olur.