Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir?
Güneş, su, rüzgar,dalga gibi kendileri bitmeden diğer enerji kaynaklarının üretiminde kullanılan kaynaklara yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.
Enerji kaynaklarının önemi nedir?
Petrol,doğalgaz gibi tükenen kaynaklar bir kısıt oluşturmaktadır. bunlara altarnetif oluşturulması gerekmektedir. ülkemizde bu altarnatiflerin bir çoğu için elverişlidir.enerji ve tabii kaynaklar bakanlığıda destek projeleri ile bu konuya büyük önem vermekte bununla beraber enerji verimliliği ve etkin kullanılması kavramı öne çıkmıştır.
Sürdürülebilir bir dünya için neler yapmalıyız?
Minimalist yaşam günümüzde popilerleşmekte ve her geçen gün önem kazanmaktadır. Kısatlı kaynaklarla yaşamayı öğrenmemiz ve hayat felsefesi hailne getirmemiz gerekmektedir.Bunun için başlıca yapmamız gereken;
- Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın.
- Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın.
- İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın.
- Bina yalıtımınızda enerji verimliliğine yönelik teknolojileri tercih edin. Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın.
- Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.
- Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.
- Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.
- Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.
- Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
- Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin.
- Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın.
- Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin.
Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Sürdürülebilir kalkınma kavramının bugünkü anlamıyla ilk kez 1987 yılında Brundtland Raporu’nda (Ortak Geleceğimiz) tanımlanmasından günümüze kadar geçen süreçte, kavram yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sürdürülebilirlik kavramıyla; ekonomi, çevre, doğal kaynaklar, eğitim, yönetim ve sağlık gibi birçok alanda çeşitli girişim ve dönüşümler gerçekleşmiştir (Peşkircioğlu, 2016: 6). Bimay’a (2020: 392-393) göre sürdürülebilirliğin çevre ile yakından ilişkisi bulunmaktadır. Özellikle 20. yüzyılın son dönemlerinde çevresel sürdürülebilirlik önem kazanmış, küresel sürdürülebilirliğin sağlanması maksadıyla birçok uluslararası toplantı gerçekleşmiştir. Bu ilişkinin özellikle son dönemlerde vurgulanmasının nedeni ise dünyanın içerisinde bulunduğu ve her geçen gün kötüleşen durumdur. Nitekim son yıllarda kavram oldukça popüler bir hale gelmiştir. 2030 SKA’larının kökleri, 6-8 Eylül 2000 tarihinde BM koordinasyonunda New York’ta gerçekleşen Milenyum Zirvesi’ne dayanmaktadır. Milenyum Zirvesi kapsamında 2015 yılına kadar yerel ve küresel bağlamda gerçekleşmesi beklenen sekiz amaç belirlenmiştir (Abdin, 2015). Daha sonra 25-27 Eylül 2015 tarihleri arasında New York’ta gerçekleştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi bağlamında hedef süresi dolan Milenyum Kalkınma Hedefleri (Millennium Development Goals-MDGs) yerine “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi: Dünyamızı Dönüştürmek” başlıklı bildiride toplam 17 amaç belirlenerek 193 BM üyesi ülke tarafından kabul edilmiştir (BM, 2010: 1). SKA’ların kapsamının çok geniş olması nedeniyle, amaçlar doğrultusunda başarılı ilerleme sağlanması için çok aktörlü bir ortaklık gerekmektedir. Bu konuda yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin, sivil toplumun ve özel sektörün ortak hareket etmesi elzemdir. Türkiye’de bu koordinasyon Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından sağlanmaktadır (Tüzel, 2018: 18). [ GUSBEED ] Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, Yıl: 2021 / Cilt: 12 / Sayı: 2 216 Bahsi geçen “Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi”, dünyanın karşı karşıya olduğu problemleri çözebilmek maksadıyla kabul edilmiştir. Amaçların tamamı birbiriyle bağlantılı olarak belirlenmiştir. BM 2030 SKA’ları gelecekte dünyanın sürdürülebilir, adil, yeşil, güvenli, dirençli, yaşam kalitesi yüksek ve fırsat eşitliğine sahip bir halde olması, kısaca; “gelecek nesillerin yaşamını daha iyi hale getirmek” gerekçesiyle belirlenmiştir (Sustainable Development Goals, 2015). 2030 SKA’ları toplam 17 Amaç ve 169 hedefi içermektedir. Bu amaçlara Şekil 3’te yer verilmiştir. 169 alt hedefin kapsamı oldukça geniş olduğundan konu bütünlüğünün korunması maksadıyla sadece İBB tarafından geliştirilen akıllı kent uygulamalarının ilişkilendirildiği hususlara değinilmiştir.