Kooperatifçilik Temel Eğitimi
EĞİTİMİN TANIMI
14 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan resmi gazeteye göre, çalışma konusu, ortak sayısı ve ciro gibi kıstaslara göre belirlenen kooperatif ve üst kuruluşlarında yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyeleri için verilecek eğitim programıdır. Yönetmelikle ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
EĞİTİM YÖNTEMİ: YÜZ YÜZE / ONLINE
Eğitim Yeri: -
Eğitim Ücreti: -
Eğitim Saati: Toplam 40 Saat
Eğitim Programı: Yeterli ön başvuru sayısı olduğunda eğitim planlaması yapılacak, sitede ilan edilecek ve ön başvuru yapan kişilere bilgi verilecektir.
Kooperatifçilik eğitimi süresi Bakanlık tarafından belirlenir. Kooperatifçilik eğitimi, 30 ders saati temel konular ve 10 ders saati destekleyici konulardan olmak üzere en az 40 ders saatinden oluşur. Her bir ders saati 50 dakikadır. Eğitim süresinin en az 4/5’inin tamamlanması şarttır.
Eğitim Ticaret Bakanlığı tarafınca denetimli eğitimdir. Bu nedenle devam zorunluluğu katılımcılar için önemlidir. Diğer programlarınızla çakışmayacak, faaliyetlerinizi kısıtlamayacak bir şekilde uygun programa başvurmanızı öneriyoruz.
KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİMİNE KİMLERİN KATILMASI ZORUNLUDUR?
• Esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri,
• İnşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı 50 veya daha fazla olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
• Ortak sayısı 50 veya daha fazla olan taşıma konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
• Faaliyet konusuna bakılmaksızın 20 milyon Türk lirası ve üstü net satış hasılatı olan kooperatifler,
• Faaliyet konusuna bakılmaksızın 1.000 ve daha fazla ortağı bulunan kooperatifler.
Yukarıdaki belirtilen kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin kooperatiflerin eğitime katılması zorunludur.
KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİM KİTABI
T.C. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan kooperatifçilik eğitim kitabına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
EĞİTİM ÜCRETİ KOOPERATİFLERİN BÜTÇESİNDEN KARŞILANABİLİR Mİ?
Başlangıçta resmi gazetede her üyenin kendi karşılayacağı gibi bir durum var iken 07.02.2023 tarihinde yayımlanan yönetmeliğe göre üyelerin eğitim için ödediği ücreti genel kurul alınması şartıyla kooperatiften alabileceği yönünde revize etmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/02/20230207-1.htm
Sertifika Süreci: Eğitim sonunda Bursa Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama Araştırma Merkezi tarafından kooperatifçilik eğitimi katılım belgesi verilir. Katılım belgesinde, kooperatifçilik eğitimini tamamlayanların adı ve soyadı, kimlik numarası, veriliş tarihi ve geçerlilik süresine ilişkin bilgilerin yanı sıra belge numarası ve benzeri bilgiler bulunur.
Eğitimde 4/5 devam şartını sağlayamayanlar için herhangi bir belge düzenlenmez. Alınan ücret iade edilmez.
Kooperatifçilik eğitimi katılım belgesinin geçerlilik süresi 8 yıldır. Bu sürenin sonunda kooperatiflerde üye olarak görev yapmak isteyenlerin 9 ay içerisinde Bakanlık tarafından belirlenecek konularda 10 saatten az olmamak üzere yenileme eğitimi alarak katılım belgelerini yenilemeleri şarttır. Yenileme eğitimi sonucunda alınan katılım belgelerinin süresi de 8 yıldır. Kooperatifçilik eğitimini tamamlayanların kayıtları KOOPBİS’te tutulur.
Eğitim süresi tamamlandıktan sonra kurumumuza ait kontroller sonrası sertifikalar düzenlenecek ve PTT Kargo ile kayıt anında girdiğiniz adreslerinize gönderilecektir. Adres ve iletişim bilgileriniz güncel olmalıdır.
Katılımcılar her türlü soru ve sorunlarını usem@uludag.edu.tr adresimize yazabilirler. E-posta eğitim süresince anlık takip edilecektir.
Eğitim Süreci:
- Eğitim internet üzerinden eşzamanlı olarak canlı yayınlanacaktır.
- Eğitime katılabilmeniz için bulunduğunuz ortamda internet erişiminin ve uygun internet paketinizin olması gerekmektedir.
- Eğitim sisteminin kullanılabilmesi için,kamera ve mikrofon donanımları tanıtılmış, internete bağlanabilen bir cihaza(akıllı telefon, tablet ve tercihen bilgisayar)ihtiyaç duyulmaktadır.
- Katılımcılar belirtilecek ders saatlerinde eğitimi veren öğretim elemanımız ile birlikte sisteme kamera ve mikrofonları açık olacak şekilde giriş yapacaklardır.
- Eğitim başlamadan önce katılımcıların maillerine kullanıcı adı ve şifreleri gönderilecektir.
- Eğitimler tamamlandıktan sonra katılımcılara sistem 7 gün daha açık tutulacaktır. Yedinci günün sonu saat 23:00 itibariyle sistem tamamen kapatılacaktır.
- Eğitim süresi boyunca yardımcı olabilmemiz için sadece yönetici mesaj gönderir şeklinde whatsapp grubu oluşturulacak ve ders süresi boyunca her türlü destek bilgileri yönetici tarafından paylaşılacaktır. Katılımcılar her türlü soru ve sorunlarını usem@uludag.edu.tr adresimize yazabilirler. Mail eğitim süresince anlık takip edilecektir.
Önemli Bilgilendirme:
- Toplam eğitim süresinin %80 ve üzeri katılımlara sertifika düzenlenir. %79 ve altı katılımlara ise herhangi bir belge düzenlenmeyecektir.
- Eğitim süresi tamamlandıktan sonra kurumumuza ait kontroller sonrası sertifikalar düzenlenecek ve PTT Kargo ile kayıt anında girdiğiniz adreslerinize gönderilecektir. Adres ve iletişim bilgileriniz güncel olmalıdır.
- Katılımcılar her türlü soru ve sorunlarını usem@uludag.edu.tr adresimize yazabilirler. Mail eğitim süresince anlık takip edilecektir.
- Eğitime başvuru ve eğitim ücreti ödemesi internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Katılımcıların banka kredi kartı ödemelerinde taksitlendirme yapılamamaktadır.
- Kurumsal fatura ödemelerinde 0850 840 8543 çözüm merkezimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
- Önemli: Eğitimlerimize kesin kayıt yaptıranların geçerli nedenle eğitime katılamama ve kaydın iptali durumunda, döner sermaye işletme yönetmeliği süreçlerinden kaynaklanan iç yazışmalar nedeniyle ücret iadesi ortalama 1 aylık bir zaman almaktadır. Kesin kayıt yapmadan önce lütfen dikkate alınız.