Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Eğitimi

4,6 (78 oylama)
 Son Güncelleme Tarihi: 11/2025
 Türkçe

Arıcılık Eğitimi eğitimimize göz atabilirsiniz.

Eğitim Seviyesi :Temel / Orta Düzey

Eğitim Süresi:  5 Gün (Günde 6 Saat) – Toplam Süre: 30 Saat

Eğitmen: Öğr.Gör. Mustafa Akkaşoğlu

Katılımcı Profili

  • Küçükbaş hayvancılığa yeni başlayanlar veya başlayacaklar,
  • Mevcut işletmelerini daha karlı hale getirmek isteyenler,
  • Tarım ve hayvancılık meslek lisesi/yüksekokul öğrencileri,
  • Hayvancılık kredisine başvuru yapacaklar.

Ön Koşullar

  • Küçükbaş hayvancılığa ilgi duymak
  • Bu programa katılmak için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.

Müfredat Başlıkları

Gün 1: Irk ve Sistem Seçimi

  • Koyun ve keçi için bölgeye uygun verimli yerli ve ıslah edilmiş ırkların seçimi,
  • Mera, yarı-entansif ve entansif yetiştiricilik yöntemleri ve bunların karşılaştırılması,
  • İdeal ağıl ve keçi barınağı özelliklerinin planlanması,
  • Sürü edinme ve işletmeye adaptasyon süreçleri,

Gün 2: Beslenme ve Mera Yönetimi

  • Kuzu/oğlak, koç/teke ve anaç hayvanların gebelik/laktasyon için besleme stratejileri,
  • Kaba yem kalitesinin önemi ve mera yönetimi teknikleri,
  • Merayı verimli kullanma ve ek yem takviyesi yapma zamanları,
  • Mineral ve vitamin takviyelerinin sürü sağlığına etkisi,

Gün 3: Doğum Yönetimi ve Yeni Doğan Bakımı

  • Doğumların planlanması (kızgınlık senkronizasyonu) yöntemleri.
  • Yavrulama öncesi, sırası ve sonrası kritik bakım uygulamaları,
  • Kolostrum (ağız sütü) önemi ve yeni doğanların ilk hafta bakımı.
  • Kuzu/oğlak hastalıkları ve koruyucu yöntemleri,

Gün 4: Hastalıklar ve Sürü Sağlığı

  • Küçükbaş hayvanlarda yaygın hastalıklar ve bunlarla mücadele yöntemleri,
  • İç ve dış parazit mücadelesinde güncel ve etkili yöntemler,
  • Küçükbaş hayvanlar için zorunlu ve önerilen aşı takviminin oluşturulması,
  • Sürünün genel sağlığını korumada biyo-güvenlik önlemleri,

Gün 5: Sürdürülebilirlik ve Pazarlama

  • Basit sürü kayıt sistemleri, küpeleme, tartım ve sürü takibi,
  • Kırkım ve tırnak bakımının doğru uygulama teknikleri,
  • Canlı hayvan, süt, et ve yün/tiftik ürünlerinin temel pazarlama stratejileri,
  • İşletmenin kârlılığını artıracak sürdürülebilir uygulamalar,

Eğitim Çıktıları

  • Bölgesine uygun küçükbaş hayvan ırkını belirleyebilir ve barınak ihtiyaçlarını planlar.
  • Mera kalitesine göre ek besleme planı hazırlayabilir.
  • Üreme ve doğum dönemlerini başarılı bir şekilde yönetebilir.
  • Sürüdeki hastalıkları erken tespit eder ve düzenli koruyucu hekimlik uygular.
  • Sürüden elde edilen ürünlerin temel pazarlama stratejilerini kavrar.
  • Eğitim sonunda katılımcı % 79 ve üzeri katılım sağladığı takdirde üniversitesi onaylı katılım sertifikası alır

Yorumlar

Sitemizi kullanarak çerezlere (cookie) izin vermektesiniz. Detaylı bilgi için Çerez Politikamız'ı inceleyebilirsiniz. TAMAM