Bilirkişilik Eğitimi Temel Uzmanlık Alanları Aranan Nitelikler Nelerdir? (8)

Bilirkişilik Eğitimi Temel Uzmanlık Alanları; Tarım, Hayvancılık, Su Ürünleri, Orman, Kamulaştırma, Madencilik

TARIM

Aranan Nitelikler

1. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak.

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren ziraat fakültesinden mezun olmak.

3. “Tütün ve Tütün Mamulleri Endüstrisi (Kıymet Takdiri, Menşei Tespiti, Cif Değeri vb.)” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için, tütün teknolojisi mühendisliği veya tütün eksperliği yüksekokullarından mezun olmak ve Tarım ve Orman Bakanlığı(mülga TAPDK) bünyesinde tutulan kütük defterine kayıtlı olmak.

6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Bölge kurulu karar verirken sicile kayıt bakımından öncelikle başvuranın 10 uncu maddedeki şartları taşıyıp taşımadığını değerlendirir ve şartları taşıyanlar arasından başvuranın mesleki tecrübesini, katıldığı meslek içi eğitimleri veya uzmanlığı gösteren belgeleri dikkate alarak en liyakatli olanları seçer.” hükmü uyarınca başvuranlar arasından liyakatli olanların belirlenmesinde;

• İlgili fakültelerin varsa alt uzmanlık alanı kapsamındaki uzmanlıklara uygun bölümünden mezun olmak,

• Başvuruda bulunduğu alt uzmanlık alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış olmak,

• Uzmanlık alanı kapsamındaki alt uzmanlık alanlarında mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimler, mesleki veya akademik çalışmalar ile mesleki başarılar, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

HAYVANCILIK

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren alt uzmanlık alanı kapsamındaki uzmanlıklara uygun veterinerlik fakültesinden veya ziraat fakültelerinin zootekni bölümlerinden mezun olmak.

SU ÜRÜNLERİ

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren mühendislik fakültelerinin su ürünleri mühendisliği, balıkçılık teknolojisi mühendisliği veya ziraat fakültelerinin su ürünleri bölümlerinden mezun olmak.

ORMAN

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren orman fakültesinden veya ilgili fakültelerinin orman endüstri mühendisliği ya da ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümünden mezun olmak.

• Uzmanlık alanı kapsamındaki alt uzmanlık alanlarında mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimler, mesleki veya akademik çalışmalar ile meslekibaşarılar,5531 sayılı Kanun uyarınca serbest meslek mensubu veya serbest yeminli meslek mensubu olmak, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

Bilirkişilik bölge kurullarının yetki çevresinde, ilgili temel ve alt uzmanlık alanlarındaki bilirkişi ihtiyacına göre, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak kaydıyla ilgili uzmanlık alanında görev yapan teknik öğretmenler, tekniker ve teknisyenler, ön lisans mezunları, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun kapsamında verilen ustalık belgesi veya 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunun kapsamında verilen ustalık, esnaflık belgesi sahiplerinin başvuruları sicil ve listeye kayıt için ayrıca değerlendirilir. Bu başvurularda, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesine” sahip olanlar öncelikli olarak değerlendirilir.

KAMULAŞTIRMA

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren mühendislik-mimarlık fakültelerinden mezun olmak (Ziraat, İnşaat, Mimarlık, Elektrik, Çevre, Harita ve Kadastro, Jeofizik, Jeoloji, Maden, Makine, Şehir ve Bölge Planlama vb.).

3. Gayrimenkul Değerleme veya Taşınmaz Geliştirme uzmanı olarak bilirkişilik başvurusunda bulunabilmek için, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 15 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, taşınmaz (gayrimenkul) geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olmak ya da 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre SPL tarafından verilen lisans belgesine sahip, ilgili mevzuatının aradığı tecrübe koşulunu sağlayan, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş ve Kurul nezdinde tutulan listede yer alan gayrimenkul değerleme şirketlerinde tam zamanlı istihdam edilen ya da değerleme şirketleri ile tam zamanlı istihdam edilmeksizin, sözleşme imzalamak suretiyle değerleme hizmeti veren gayrimenkul değerleme uzmanı olmak veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ya da serbest çalışan gayrimenkul değerleme uzmanı olmak.

• Kamulaştırma veya gayrimenkul geliştirme ve yönetimi alanlarında yüksek lisans ya da doktora yapmış olmak,

• Uygulamalı bilimler fakülteleri gayrimenkul geliştirme ve yönetimi bölümü lisans programından mezun olmak,

• Uzmanlık alanı kapsamındaki mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimler, mesleki veya akademik çalışmalar ile mesleki başarılar, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

MADENCİLİK

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren maden fakültesinden veya mühendislik fakültelerinin maden mühendisliği veya jeofizik mühendisliği bölümlerinden mezun olmak.

3. “Maden Sahalarının Rehabilitasyonu” alt uzmanlık alanında çevre mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar da başvuruda bulunabilir.

• Başvuruda bulunduğu alt uzmanlık alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar,

• Uzmanlık alanı kapsamındaki alt uzmanlık alanlarında mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimleri, mesleki ve akademik çalışmaları ile mesleki başarıları bulunanlar, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

20.04.2024 15:00