Bilirkişilik Eğitimi Temel Uzmanlık Alanları Aranan Nitelikler Nelerdir? (1)

Bilirkişilik Eğitimi Temel Uzmanlık Alanları; Spor, Eğitim, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler, Turizm, Menkul Varlıklar ve Değerleme İşlemleri

SPOR

Aranan Nitelikler

1. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak.

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren spor bilimleri, beden eğitimi veya ilgili alt uzmanlık alanlarına uygun bölümünden mezun olmak.

3. “Su Sporları” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için üniversitelerin lisans eğitimi veren fakültelerinden mezun olmak, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunca düzenlenen eğitime katılarak sertifika almak, gümüş veya altın cankurtaran eğitmeni veya Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Can Kurtarma ve Dalış Merkezleri Denetleme Kurulu üyesi veya denizde ve suda arama kurtarma konularında üniversitelerde ders veren veya ders vermiş öğretim görevlisi olmak.

6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Bölge kurulu karar verirken sicile kayıt bakımından öncelikle başvuranın 10 uncu maddedeki şartları taşıyıp taşımadığını değerlendirir ve şartları taşıyanlar arasından başvuranın mesleki tecrübesini, katıldığı meslek içi eğitimleri veya uzmanlığı gösteren belgeleri dikkate alarak en liyakatli olanları seçer.” hükmü uyarınca başvuranlar arasından liyakatli olanların belirlenmesinde;

• İlgili fakültelerin varsa alt uzmanlık alanı kapsamındaki uzmanlıklara uygun bölümünden mezun olanlar,

• Başvuruda bulunduğu alt uzmanlık alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar,

• Uzmanlık alanı kapsamındaki alt uzmanlık alanlarında mesleki gelişim faaliyetleri, meslek içi eğitimleri, mesleki ve akademik çalışmaları ile mesleki başarıları bulunanlar, dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

Bilirkişilik bölge kurullarının yetki çevresinde, ilgili temel ve alt uzmanlık alanlarındaki bilirkişi ihtiyacına göre, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak kaydıyla ilgili uzmanlık alanında görev yapan teknik öğretmenler, tekniker ve teknisyenler, ön lisans mezunlarının başvuruları sicil ve listeye kayıt için ayrıca değerlendirilir. Bu başvurularda, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesine” sahip olanlar öncelikli olarak değerlendirilir.

EĞİTİM

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren eğitim fakültesinden veya eğitim programları ve öğretim bölümlerinden mezun olmak.

3. “Özel Eğitim” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için, üniversitelerin özel eğitim öğretmenliği, özel eğitim bölümü, zihinsel engelliler öğretmenliği, görme engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği bölümlerinden mezun olmak.

4. “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için, üniversitelerin ilgili fakültelerinin rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olmak.

SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren fakültelerin alt uzmanlık alanlarına uygun bölümünden mezun olmak.

TURİZM

Aranan Nitelikler

2. Üniversitelerin lisans eğitimi veren fakültelerinin alt uzmanlık alanlarına uygun bölümünden mezun olmak.

3. “Su Eğlence Parkları (Aquapark)” alt uzmanlık alanında bilirkişiliğe başvuru için üniversitelerin lisans eğitimi veren fakültelerinden mezun olmak, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunca düzenlenen eğitime katılarak sertifika almak, gümüş veya altın cankurtaran eğitmeni, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Can Kurtarma ve Dalış Merkezleri Denetleme Kurulu üyesi veya denizde ve suda arama kurtarma konularında üniversitelerde ders veren veya ders vermiş öğretim görevlisi olmak.

TURİZM

Aranan Nitelikler

Bilirkişilik bölge kurullarının yetki çevresinde, ilgili temel ve alt uzmanlık alanlarındaki bilirkişi ihtiyacına göre, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10 uncu ve Bilirkişilik Yönetmeliğinin 38 inci maddesindeki bilirkişiliğe kabul şartlarını taşımak kaydıyla ilgili uzmanlık alanında görev yapan teknik öğretmenler, tekniker ve teknisyenler, ön lisans mezunları, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında verilen ustalık belgesi veya 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında verilen ustalık, esnaflık belgesi sahiplerinin başvuruları sicil ve listeye kayıt için ayrıca değerlendirilir. Bu başvurularda, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesine” sahip olanlar öncelikli olarak değerlendirilir.

MENKUL VARLIKLAR VE DEĞERLEME İŞLEMLERİ

Aranan Nitelikler

2. Sermaye Piyasası faaliyetleri lisansları, türev araçlar lisansı, kurumsal yönetim derecelendirme lisansı, kredi derecelendirme lisansı sahibi olmak.

3. "Gayrimenkul Sermaye İradı, Değer Artış Kazancı ve Taşınmazlara İlişkin Diğer Vergilerin Matrahının Tespiti" alt uzmanlık alanında Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı teşkilatlarında uzman, müdür, müfettiş kadrolarında çalışıyor veya çalışmış olanlar da bilirkişilik başvurusunda bulunabilir.

20.04.2024 15:00